نشست«میزگفت وگوی دانشگاه» با محوریت بازخوانی پیام اخیر مقام معظم رهبری درباره‌ حماسه عظیم بدرقه آقای شهید ایران و تبیین مسائل مهم کشور

۰۲ مرداد ۱۴۰۵ | ۱۷:۱۷ کد : ۳۴۵۷۴ اخبار
تعداد بازدید:۴۶
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه بیرجند؛ حجت‌الاسلام و المسلمین روح‌الله نوری پنجشنبه شب در میز گفت‌وگوی دانشگاهیان و مردم با موضوع بازخوانی پیام اخیر مقام معظم رهبری درباره‌ حماسه عظیم بدرقه آقای شهید ایران و تبیین مسائل مهم کشور که در حاشیه اجتماع مردمی میدان مادر بیرجند برگزار شد، اظهار کرد: این پیام دارای سه محور اصلی بود که بخش نخست آن به ملت ایران، بخش دوم به آمریکا و بدعهدی‌های این کشور و بخش سوم به وظایف داخلی و ضرورت حفظ وحدت اختصاص داشت
نشست«میزگفت وگوی دانشگاه» با محوریت بازخوانی پیام اخیر مقام معظم رهبری درباره‌ حماسه عظیم بدرقه آقای شهید ایران و تبیین مسائل مهم کشور

استاد حوزه علمیه بیرجند، حماسه حضور مردم در بدرقه و تشییع پیکر مطهر رهبر شهید را جلوه‌ای از هویت اسلامی‌ـ‌ایرانی، وفاداری و بصیرت دانست و گفت: این حضور گسترده نشان داد با وجود سال‌ها برنامه‌ریزی دشمن برای تغییر فرهنگی جامعه، سرمایه اجتماعی و پیوند مردم با ارزش‌های دینی همچنان پابرجاست.

وی با اشاره به بخش نخست پیام رهبر انقلاب درباره حضور مردم در مراسم تشییع، افزود: رهبر معظم انقلاب در این پیام از حضور مردم با تعبیرهایی مانند حماسه بی‌نظیر و تاریخی یاد کردند و این حضور را جلوه‌ای از قدرشناسی، وفاداری، بصیرت و هویت اسلامی ـ ایرانی دانستند.

استاد حوزه علمیه بیرجند با بیان اینکه گستردگی این حضور تنها محدود به آمارهای رسمی نیست، گفت: در شهرهایی مانند تهران، قم و مشهد، علاوه بر جمعیت حاضر در مسیر اصلی مراسم، حضور مردم در خیابان‌های اطراف و مسیرهای منتهی نیز گسترده بود؛ بخش زیادی از این جلوه‌ها نیز به‌صورت رسمی ثبت و روایت نشده است.

وی ادامه داد: در جریان بدرقه و تشییع، نمونه‌های فراوانی از محبت مردم دیده شد که نشان می‌دهد ارتباط عاطفی و اعتقادی جامعه با خدمتگزاران خود همچنان وجود دارد؛ از حضور مردم در شهرها و روستاهای مسیر گرفته تا استقبال از کاروان انتقال پیکر، جلوه‌هایی از این علاقه و همراهی بود.

حجت‌الاسلام نوری با اشاره به تأکید رهبر انقلاب بر تصویر تازه‌ای از جلوه بعثت و اراده مستحکم هویت اسلامی ـ ایرانی بیان کرد: شاخص‌هایی که در این پیام مورد توجه قرار گرفته، شامل قدرشناسی، وفاداری، بصیرت و ابراز محبت مردم است و این موضوع اهمیت زیادی دارد؛ زیرا نشان می‌دهد با وجود دهه‌ها تلاش برای تغییر فرهنگی جامعه، بخش مهمی از این هویت همچنان حفظ شده است.

وی با اشاره به واکنش برخی رسانه‌های خارجی به این حضور ملت ایران در آیین تشییع رهبر شهید، عنوان کرد: دشمنان از مشاهده این میزان حضور مردم دچار حیرت شدند؛ زیرا تصور می‌کردند سرمایه‌گذاری‌های فرهنگی و رسانه‌ای آنان در طول سال‌های گذشته می‌تواند پیوندهای هویتی جامعه ایران را از بین ببرد.

استاد حوزه علمیه بیرجند افزود: دشمن در تحلیل‌های خود گاهی تلاش می‌کند حضور مردم را نادیده بگیرد یا آن را کم‌اهمیت جلوه دهد، اما واقعیت‌های میدانی نشان داد جامعه ایران همچنان ظرفیت‌های گسترده‌ای در حوزه اعتقادی، فرهنگی و اجتماعی دارد.

وی با بیان اینکه این مساله نیازمند تحلیل دقیق است، اظهار کرد: باید بررسی شود چگونه با وجود حجم گسترده فعالیت‌های فرهنگی و رسانه‌ای مخالفان، همچنان چنین سرمایه اجتماعی و اعتقادی در جامعه باقی مانده است.

حجت‌الاسلام نوری با اشاره به موضوع جنگ فرهنگی و تلاش برای تغییر هویت جامعه، تصریح کرد: دشمن پس از پیروزی انقلاب اسلامی، برنامه‌های ضدفرهنگی خود را متوقف نکرد و در کنار فشارهای سیاسی، اقتصادی و نظامی، مسیر تغییر فرهنگی را نیز دنبال کرد.

وی افزود: رهبر انقلاب در سال‌های گذشته نسبت به موضوعاتی مانند تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی، ناتوی فرهنگی و استحاله فرهنگی هشدار داده‌اند و امروز باید این مسائل با نگاه دقیق‌تر و کارشناسی بیشتری بررسی شود.

استاد حوزه علمیه بیرجند با بیان اینکه تغییرات فرهنگی در جهان سابقه‌ای طولانی دارد، گفت: پس از رنسانس و انقلاب صنعتی، جریان‌های فرهنگی جدیدی در جهان شکل گرفت و بسیاری از جوامع تحت تأثیر این تغییرات قرار گرفتند و در ایران نیز تلاش‌هایی برای تغییر سبک زندگی و هویت فرهنگی جامعه انجام شد، اما به دلیل ریشه‌های عمیق دینی و فرهنگی، این تغییرات نتوانست به طور کامل به نتیجه برسد.

وی با اشاره به دوره پهلوی اظهار کرد: سیاست‌هایی مانند کشف حجاب و برنامه‌های فرهنگی آن دوره با هدف تغییر هویت جامعه دنبال شد، اما مقاومت فرهنگی مردم و پیوندهای اجتماعی و دینی مانع از تحقق کامل این اهداف شد.

حجت‌الاسلام نوری ادامه داد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز جریان‌های معارض تلاش کردند با استفاده از ابزارهای مختلف مانند رسانه، هنر، فناوری و ظرفیت‌های علمی، بر فرهنگ جامعه اثر بگذارند.

وی با بیان اینکه جنگ فرهنگی نیازمند شناخت دقیق و پاسخ برنامه‌ریزی‌شده است، گفت: دشمن در این عرصه با برنامه بلندمدت وارد شده است، اما ما در برخی مقاطع، نگاه کوتاه‌مدت داشته‌ایم و نتوانسته‌ایم به اندازه کافی برای مقابله با این جریان برنامه‌ریزی کنیم.

استاد حوزه علمیه بیرجند با اشاره به نقش نهادهای فرهنگی کشور، افزود: باید بررسی کنیم که در این سال‌ها دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش، حوزه‌های علمیه و سایر دستگاه‌های فرهنگی چه میزان برنامه‌ریزی راهبردی برای تقویت فرهنگ جامعه داشته‌اند.

وی با بیان اینکه حوزه‌های علمیه نیز در این مسیر کاستی‌هایی داشته‌اند، ادامه داد: حوزه در برخی عرصه‌ها اقدامات ارزشمندی انجام داده است، اما در مواردی نیز به جای حضور مستقیم در میدان، بیشتر در بخش‌های نظری و زیربنایی فعالیت کرده و ارتباط آن با میدان اجتماعی می‌توانست گسترده‌تر باشد.

حجت‌الاسلام نوری ادامه داد: وقتی با یک جریان فرهنگی گسترده مواجه هستیم، تنها فعالیت‌های علمی و نظری کافی نیست و باید ارتباط مستمر با جامعه، نسل جوان، مدارس، دانشگاه‌ها و فضای عمومی کشور وجود داشته باشد.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود حضور روحانیت در بسیاری از ساختارهای پس از پیروزی انقلاب، برخی چالش‌های فرهنگی همچنان وجود دارد، اظهار کرد: این تصور که همه ابزارها و امکانات فرهنگی کشور در اختیار روحانیت بوده، دقیق نیست.

این استاد حوزه علمیه بیرجند گفت: بسیاری از عرصه‌های فرهنگی مانند سیاست‌گذاری رسانه‌ای، تولید محتوا، مدیریت پلتفرم‌ها و تصمیم‌گیری‌های کلان فرهنگی، سازوکارهای پیچیده‌ای دارند و نمی‌توان همه مسئولیت‌ها را متوجه یک مجموعه خاص دانست.

وی با اشاره به فعالیت‌های تبلیغی خود، افزود: گاهی یک مبلغ دینی برای حضور در یک مدرسه یا منطقه باید با دشواری‌های فراوان وارد میدان شود و حتی برای تأمین هزینه‌های اولیه فعالیت خود نیز با مشکل مواجه است بنابراین نمی‌توان گفت همه امکانات فرهنگی کشور در اختیار جریان‌های دینی قرار داشته است.

حجت‌الاسلام نوری تاکید کرد: این موضوع به معنای نادیده گرفتن مسئولیت‌ها نیست و حوزه، روحانیت، مساجد، ائمه جماعات و فعالان فرهنگی باید سهم خود از کم‌کاری‌ها را بپذیرند و برای اصلاح آن تلاش کنند.

وی با اشاره به اهمیت آسیب‌شناسی فرهنگی گفت: باید به جای مقصرسازی صرف، یک بررسی صادقانه انجام شود که در آن هر مجموعه سهم خود را بپذیرد و برای جبران ضعف‌ها برنامه داشته باشد.

استاد حوزه علمیه بیرجند افزود: می‌توان حتی یک میز گفت‌وگوی کارشناسی برای بررسی عملکرد فرهنگی کشور تشکیل داد تا مشخص شود چه فرصت‌هایی از دست رفته، چه اقداماتی موفق بوده و چه مسیرهایی نیازمند اصلاح است.

وی با بیان اینکه با وجود همه کاستی‌ها، نباید دستاوردهای فرهنگی و اجتماعی را نادیده گرفت، گفت: حضور مردم در مناسبت‌های مختلف، پایبندی بخش قابل توجهی از جامعه به ارزش‌های دینی و استمرار فعالیت‌های مردمی نشان می‌دهد که تلاش‌های فرهنگی بی‌نتیجه نبوده است.

حجت‌الاسلام نوری به محور مربوط به آمریکا در پیام اخیر رهبر انقلاب اشاره کرد و ادامه داد: معظم‌له در این پیام بار دیگر بر این نکته تاکید کردند که تجربه‌های متعدد نشان داده است امضای رئیس‌جمهور آمریکا و تعهدات این کشور، قابل اعتماد نیست.

وی با بیان اینکه شناخت سیاست‌های آمریکا نیازمند بررسی تاریخی است، افزود: بدعهدی آمریکا موضوعی محدود به جمهوری اسلامی ایران نیست و در پرونده‌های مختلف بین‌المللی نمونه‌های فراوانی از نقض تعهدات این کشور وجود دارد.

استاد حوزه علمیه بیرجند اظهار کرد: باید این تجربه‌های تاریخی در قالب‌های مختلف علمی، رسانه‌ای، هنری و آموزشی برای جامعه تبیین شود؛ زیرا شناخت دقیق رفتار آمریکا تنها با شعار حاصل نمی‌شود و نیازمند کار عمیق فرهنگی و پژوهشی است.

وی با اشاره به اینکه بخشی از جامعه هنوز تصویر دقیقی از عملکرد آمریکا ندارد، گفت: یکی از ضعف‌های فرهنگی ما این بوده که نتوانسته‌ایم واقعیت‌های تاریخی، سیاسی و حقوقی مربوط به رفتار آمریکا را آن‌گونه که باید برای افکار عمومی تبیین کنیم.

حجت‌الاسلام نوری ادامه داد: در موضوعاتی مانند نقض تعهدات، دخالت‌های سیاسی و اقدامات نظامی آمریکا، ظرفیت‌های فراوانی برای کار رسانه‌ای، تولید آثار هنری و فعالیت‌های علمی وجود دارد که باید مورد استفاده قرار گیرد.

وی با تاکید بر اینکه مقابله با دشمن صرفا در حد شعار نیست، اظهار کرد: وقتی رهبر انقلاب یک موضوع را مطرح می‌کنند، باید درباره آن به طراحی، برنامه‌ریزی و اقدام عملی فکر کرد و نباید موضوعات مهم فقط در سطح سخنرانی و شعار باقی بماند.

استاد حوزه علمیه بیرجند با اشاره به بخش دیگری از پیام رهبر انقلاب درباره وظایف داخلی کشور، گفت: یکی از مهم‌ترین نکاتی که در این پیام مورد تاکید قرار گرفته، مساله اتحاد مقدس است.

وی ادامه داد: این اتحاد باید در میان مردم، مسئولان و همه عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی شکل بگیرد و هدف آن تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی و حفظ عزت کشور باشد.

حجت‌الاسلام نوری با بیان اینکه اختلاف‌های داخلی می‌تواند زمینه سوءاستفاده دشمن را فراهم کند، اظهار کرد: در شرایطی که کشور با فشارهای مختلف مواجه است، انسجام و همدلی میان مردم و مسئولان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

وی ادامه داد: اتحاد مورد تاکید رهبر معظم انقلاب به معنای نادیده گرفتن نقدها یا مشکلات نیست، بلکه به معنای حرکت در مسیر منافع عمومی و جلوگیری از تبدیل اختلافات به شکاف‌های آسیب‌زا است.

این استاد حوزه علمیه بیرجند با اشاره به موضوع عدالت و عملکرد دستگاه‌ها نیز گفت: در نظام اسلامی باید همواره برای اصلاح ضعف‌ها تلاش شود و وجود برخی مشکلات در یک مجموعه به معنای نادیده گرفتن همه اقدامات مثبت آن مجموعه نیست.

وی با بیان اینکه در دستگاه قضایی نیز مانند هر ساختار دیگری نقاط قوت و ضعف وجود دارد، تصریح کرد: امروز در کشور حقوقدانان و ظرفیت‌های علمی خوبی شکل گرفته است، اما همچنان باید برای اجرای بهتر عدالت، اصلاح فرآیندها و تحقق اهداف سند تحول قضایی تلاش بیشتری صورت گیرد.

حجت‌الاسلام نوری در ادامه با اشاره به ضرورت توجه به نگاه تربیتی در جامعه گفت: صرف برخورد سختگیرانه با تخلف‌ها نمی‌تواند به تنهایی جامعه مطلوب ایجاد کند بلکه در کنار اجرای قانون، باید به تربیت انسان، اصلاح فرهنگی و تقویت ارزش‌های اخلاقی توجه شود.

وی افزود: جامعه اسلامی تنها با مجازات و برخورد ساخته نمی‌شود، بلکه نیازمند تربیت، آموزش، الگوهای صحیح و حضور فعال نهادهای فرهنگی و اجتماعی است.

استاد حوزه علمیه بیرجند با تاکید بر ضرورت توجه جدی به رهنمودهای رهبر انقلاب گفت: نباید سخنان و بیانیه‌ها فقط در حد خبر یا تحلیل باقی بماند، بلکه باید از آنها برای تعریف وظایف، برنامه‌ریزی و اقدام در عرصه‌های مختلف استفاده کرد.

وی بیان کرد: مهم‌ترین درس از تحولات اخیر این است که سرمایه اصلی کشور، مردم هستند و حفظ این سرمایه نیازمند اعتماد، وحدت، کار فرهنگی مستمر و شناخت دقیق مسائل داخلی و خارجی است.

شایان ذکر است این برنامه به همت بسیج اساتید استان با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های استان، معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه بیرجند و همکاری دانشگاه های استان برگزار می شود.

آخرین ویرایش ۰۲ مرداد ۱۴۰۵

نظر شما :