انتشار مقاله مستخرج از رساله دکتری دانشجو خانم زینب نظام دوست در ژورنال آمریکایی دارای رتبه ۶ از بین ۸۳ ژورنال JCR حوزه علوم ورزشی

۱۱ اسفند ۱۳۹۸ | ۰۹:۳۹ کد : ۷۲۰۷ اخبار دانشکده

مقاله مستخرج از رساله دکتری خانم زینب نظام‌دوست دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزش پردیس علوم رفتاری دانشگاه بیرجند با عنوان:

«High-Intensity Training and Saffron: Effects on Breast Cancer–related Gene Expression» در ژورنال آمریکایی Medicine and Science in Sports and Exercise   (,JCR-Q1 IF=4.48) دارای رتبه 6 از بین 83 ژورنال JCR حوزه علوم ورزشی منتشر گردید. لازم به ذکر است که جلسه دفاع رساله دکتری مربوطه با عنوان: بررسی اثر تمرین تناوبی شدید و مکمل­‌دهی عصاره آبی زعفران بر بیان ژن SIRT-1،hTERT ،p53  در بافت تومور موش‌­های ماده حامل رده سلولی سرطان پستان 4T1 با راهنمایی خانم دکتر مرضیه ثاقب‌جو (دانشگاه بیرجند) و با همکاری اساتید دانشگاه علوم پزشکی بیرجند (استاد راهنمای دوم: دکتر ریحانه هوشیار)، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (استاد مشاور: دکتر مهدی هدایتی) و دانشگاه تربیت بدنی شهر ورشو کشور لهستان (استاد مشاور: دکتر آنا کنسکا) در تاریخ 1398/11/16 برگزار شد.

«چکیده فعالیت جهت استفاده اساتید و دانشجویان محترم»

شایع­ترین سرطان زنان در کشورهای توسعه‌یافته و کمتر توسعه‌یافته، سرطان پستان است که حدود یک سوم کل سرطان­های زنان را تشکیل می­دهد و دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان، بعد از سرطان ریه در بین زنان است. طی دهه گذشته به موضوع تمرینات ورزشی به عنوان یکی از درمان‌های مکمل مؤثر برای حفظ و یا بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان، توجه زیادی شده است. تمرینات ورزشی به‌دنبال تشخیص سرطان پستان، می­تواند با کاهش و بهبود عوارض سرطان، باعث کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان شود. در این زمینه گزارش شده است که تمرین ورزشی متناسب با شدت آن، می­تواند باعث جلوگیری از پیشرفت سرطان پستان در جوندگان شود. از طرفی تأثیرات فیزیولوژیکی تمرینات تناوبی با شدت بالا که به عنوان "HIIT" شناخته می­شود، نسبت به تمرینات با شدت متوسط، می­تواند روش مؤثری در کاهش نشانگرهای زیستی مرتبط با کاهش اندازه تومور باشد. علاوه بر این، ترکیبات بسیاری در گیاهان دارویی و خوراکی نیز وجود دارند که فعالیت ضد توموری خود را از طریق مسیرهای اپی­ژنتیکی و القای مرگ سلولی در سلول­های سرطانی انجام می­دهند. بنابراین به نظر می رسد که مصرف خوراکی عصاره زعفران در کاهش سرعت رشد تومور و افزایش طول عمر موجود زنده موثر است. در مطالعه حاضر، 40 سر موش بالب سی پس از فرایند القا سرطان، در چهار گروه کنترل، تمرین تناوبی شدید، مکمل زعفران و انجام همزمان تمرین تناوبی شدید و مصرف مکمل زعفران قرار گرفتند. پس از چهار هفته مداخله تمرینی و دریافت عصاره زعفران، بافت تومور با عمل جراحی از بدن حیوان خارج گردید و سنجش‌های بیوشیمیایی مربوطه در بافت تومور انجام گرفت. نتایج نشان داد که تمرین تناوبی شدید، مصرف عصاره آبی زعفران و انجام همزمان تمرین تناوبی شدید و مکمل‌دهی عصاره آبی زعفران، می‌تواند موجب کاهش سرعت رشد تومور موش­های مبتلا به سرطان پستان گردد. از طرفی تمرین تناوبی شدید منجر به تغییرات بیشتری در بیان ژن‌هایی گردید که در سرکوب تومور نقش موثری دارند. با این حال، ترکیبی از تمرین و مصرف عصاره زعفران بر بیان ژن‌های مورد مطالعه در این تحقیق تأثیر گذار نبود، لذا به نظر می‌رسد مکانیسم‌های دیگری در سرکوب رشد تومور در این گروه فعال شده باشد. نتایج این مطالعه، زمینه‌ای برای تحقیقات کارآزمایی بالینی فراهم می‌نماید که اثر تمرین تناوبی شدید و مصرف عصاره آبی زعفران را به عنوان یک روش مکمل درمان در سرطان پستان مورد مطالعه قرار دهد.