به مناسبت گرامیداشت روز ملی خلیج فارس، نشست توافق ایران و عربستان؛تأثیرات منطقه ای برگزار شد

۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ | ۱۲:۵۲ کد : ۲۳۶۵۹ اخبار برگزیده معاونت اطلاعیه های مهم

این نشست در روز یکشنبه 10/ 2/ 1402 به همت انجمن علمی دانشجویی علوم سیاسی و همکاری معاونت فرهنگی – اجتماعی ، انجمن ژئوپلتیک ایران، انجمن ایرانی مطالعات منطقه ای، انجمن ایرانی تاریخ (شعبه خراسان جنوبی)و انجمن های علمی دانشجویی تاریخ و جغرافیا دانشگاه بیرجند در محل تالار فرهنگ حوزه معاونت فرهنگی و اجتماعی با عنوان توافق ایران و عربستان: تاثیرات منطقه‌ای برگزار گردید.

در ابتدای نشست آقای دکتر مجتبی خلیفه عضو هیات علمی گروه تاریخ به اهمیت و سابقه تاریخی این منطقه با تاکید بر روابط ایران و عربستان و همچنین تاثیرات حضور ایرانیان در قرون گذشته در جغرافیای خلیج فارس و منطقه شبه جزیره عربستان پرداخت و سپس نقش تجارت در منطقه را در توسعه همگرایی و ایجاد ارزش افزوده و راههای جایگزین تجاری و کاهش نقش منطقه را در صورت وجود اختلافات تشریح کرد.ند در ادامه جلسه آقای دکتر کیانی عضو گروه جغرافیا با استفاده از نظریه های گوناگون جغرافیای سیاسی به عوامل همگرایی و واگرایی در منطقه خلیج فارس اشاره کردند و تغییرات رویکردها ژئوپلیتیکی و ضرورت تغییر رویکرد امنیتی به رویکرد اقتصادی را در منطقه تشریح نمودند و سپس به تشریح نقش و منافع چین در ایجاد همگرایی میان ایران و عربستان پرداختند. سپس آقای دکتر احمد بخشی در بخشی از صحبت های خود به تشریح چرایی، ضرورت و تهدید ها و مراقبت های لازم از توافق میان ایران و عربستان اشاره کرد و به تاثیرات روابط دو بازیگر مهم منطقه و نقش این دو کشوردر ایجاد امنیت و ناامنی در منطقه خلیج فارس و غرب آسیا پرداخت و با مقایسه دو دوره روابط و قطع روابط ایران و عربستان، اثرات امنیتی، سیاسی، فرهنگی و... را در سطوح داخلی ، منطقه ای و بین المللی تشریح کرد و سپس به نقش و جایگاه چین به عنوان قدرت در حال ظهور و لزوم ایجاد امنیت برای تداوم قلمروگستری و امنیت انرژی این کشور در شرایط کاهش حضور آمریکا و رقابت با این کشور و لزوم تنوع در سیاست خارجی عربستان و ضرورت ایجاد همگرایی میان ایران و عربستان برای کشور چین پرداخته شد، همچنین به عوامل تهدید و ناپایداری این توافق نامه از جمله اختلاف رویکردها و جریان های سیاسی دو کشور ایران و عربستان و همچنین جریان های سیاسی در آمریکا و همچنین نقش اسرائیل و معاهده صلح ابراهیم نیز اشاره شد. در پایان جلسه از سوی حاضرین در نشست سئوالاتی مطرح شد که توسط سحنرانان پاسخ داده شد.