چکیده رساله دکتری دانشجو صدیقه طاهرزاده دانشجوی دکتری رشته فیزیولوژی ورزشی
چکیده رساله دکتری دانشجو: صدیقه طاهرزاده
تأثیر 6 هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره آبی دانه زیره سیاه (carum carvi) بر سطوح سرمی آدیپولین، آیریزین، پروفایل لیپیدی و بیان ژنهای CTRP12 و FNDC5 بافت چربی موشهای صحرایی نر چاق
اساتید راهنما:
دکتر مهدی مقرنسی
دکتر بهرام رسولیان
اساتید مشاور:
دکتر آیت کائیدی
دکتر امیر خسروی
اساتید داور:
دکتر مرضیه ثاقب جو
دکتر محمداسماعیل افضل پور
دکتر محمد ملکانه
چاقی در سطح جهانی به عنوان یک عامل پراهمیت در راستای ابتلا به انواع امراض شناخته شده است. زیره سیاه یکی از گیاهانی است که بهطور سنتی برای کاهش وزن استفاده میشود. مطالعات نشان داده است که تمرینات منظم هوازی عامل مهمی در کاهش وزن و خطرات مربوط به آن می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر6 هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره آبی دانه زیره سیاه (carum carvi) بر سطوح سرمی آدیپولین، آیریزین، پروفایل لیپیدی و بیان ژنهای CTRP12 و FNDC5 بافت چربی، تغییرات وزنبدن و چربیزیرجلدی موشهای صحرایی نر چاق بود. در این مطالعه تجربی، از 32 سر موش صحرایی نر چاق شده، به دنبال 12 هفته رژیم غذایی پرچرب استفاده شد، که بهطور تصادفی به 4 گروه کنترل، تمرین، عصاره زیره سیاه (2درصد غذا)، تمرین + عصاره زیره سیاه (2درصد غذا) تقسیم شدند. گروههای تمرین 5 روز در هفته به مدت 6 هفته تمرین هوازی (تقریباً معادل70٪-55% VO2max) انجام دادند. تغییرات وزنبدن و میزان بافت چربی زیرجلدی نیز اندازهگیری شد. تمرینات هوازی در ترکیب با عصاره زیره سیاه باعث کاهش معنیدار وزن نهائی بدن و وزنچربی زیرجلدی، تری گلیسیرید، کلسترول تام، لیپوپروتئین کم چگال نسبت به گروه کنترل و افزایش لیپوپروتئین پرچگال، آدیپولین، آیریزین، بیان ژن FNDC5 و CTRP12 نسبت به گروه کنترل شد. باتوجه به یافتههای پژوهش، پیشنهاد بر این است جهت کاهش اختلالات مرتبط با چاقی و کاهش وزن از تمرینات هوازی با شدت متوسط و مصرف دانه زیره سیاه استفاده شود.