مقاله عضو هیات علمی دانشکده هنر بعنوان " اثر شایسته تقدیر" در چهاردهمین جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری انتخاب شد

۲۵ دی ۱۴۰۱ | ۱۵:۲۰ کد : ۲۲۴۵۳ اخبار دانشکده

به گزارش دانشکده هنر، مقاله دکتر سیدمحمدرضا خلیل‌نژاد عضو هیات علمی گروه صنایع دستی دانشکده هنر با عنوان "تناسب‌سنجی فرهنگی-اجتماعی باغ‌ ایرانی با هدف توسعه باغ‌های خوراکی مدرن شهری" در چهاردهمین جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری که توسط مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران در آذر ماه 1401 در تهران برگزار گردید، بهنوان اثر شایسته تقدیر معرفی گردید.

در این پژوهش که با همکاری محققانی از چین و انگلستان به انجام رسید برای اولین بار نگاهی کاربردی و رزوآمد را به باغ های تاریخی شهری مطرح نمود. برای این منظور مطالعات میدانی در شش باغ ایرانی (اکبریه بیرجند، شازده ماهان، فین کاشان، دولت‌آباد یزد، پهلوانپور مهریز و چهلستون اصفهان) شناخته‌شده در چهار استان ایران از طریق تحلیل کیفی بر اساس دستورالعمل‌های اجتماعی-فرهنگی برگرفته از مرور ادبیات انجام گرفت. پس از استخراج معیارهای تناسب‌سنجی باغ ایرانی برای توسعه باغ‌ خوراکی شهری، هر باغ با معیارهای مربوطه مورد سنجش کیفی در بازدیدهای میدانی قرار گرفت. نتایج نشان داد که باغ‌های‌ ایرانی به دلیل بهره‌مندی از ترکیبی از عناصر مانند طراحی منظر رسمی، گیاهان تزیینی غیرخوراکی و آثار هنری سنتی، از نظر اجتماعی-فرهنگی دارای اصل جذابیت برای باغبانی شهری می‌باشند. از نظر عملکردی بودن نیز با توجه به اصول تشویق کاربران به مشارکت در باغبانی شهری، جدا بودن کرت‌های تولیدی حاوی گیاهان خوراکی از مسیرها و فضاهای گردشگرپذیر، و وجود مکان ملاقات مرکزی، زمینه حضور واقعی علاقمندان به باغبانی در کنار سایر بازدیدکنندگان عادی بدون ایجاد مزاحمت‌های متقابل وجود دارد. علاوه بر این، منظر چندعملکردی، ارزش زیبایی‌شناختی و ویژگی‌های ارتقای سلامت در باغ‌های ایرانی، یک دستاورد تاریخی قابل توجه در طراحی باغ است که آن را به الگویی مناسب برای توسعه باغبانی شهری تبدیل می‌کند. نتایج این مطالعه می‌تواند درک معماران منظر را از طراحی فضایی و ساختاری باغ‌های ایرانی افزایش داده و مفاهیم کاربردی برای برنامه‌ریزی شهری پایدار و معماری منظر با رویکرد کشاورزی شهری ارائه دهد.

نویسندگان:

• مجید امانی بنی، استادیار گروه معماری منظر دانشگاه سوت‌وست جیائوتونگ، چین
  • سیدمحمدرضا خلیل‌نژاد، دانشکده هنر، دانشگاه بیرجند، ایران. (نویسنده مسوول)
  • گائودی ژی، موسسه تحقیقات علوم جغرافیایی و منابع طبیعی، آکادمی علوم چین
  • کینجوان یانگ، گروه معماری منظر دانشگاه سوت‌وست جیائوتونگ، چین
  • آلسیو روسو، گروه معماری منظر، دانشکده هنر، پردیس فرانسیس کلوز هال، دانشگاه گلاسترشایر، انگلستان

قالب: مقاله (لینک اصل مقاله انگلیسی: https://www.mdpi.com/2073-445X/11/1/38)