نشست تخصصی «نقد و بررسی کتاب *نامه به پدر* اثر فرانتس کافکا» برگزار شد

۳۱ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۹:۱۸ کد : ۳۰۵۵۸ اخبار
تعداد بازدید:۸۳
نشست تخصصی «نقد و بررسی کتاب *نامه به پدر* اثر فرانتس کافکا» به همت مرکز مشاوره و سبک زندگی و با همکاری انجمن علمی روان‌شناسی و کانون همیاران سلامت روان دانشگاه بیرجند در روز چهارشنبه ۲۷ فروردین ماه ۱۴۰۴ در محل مرکز مشاوره دانشگاه بیرجند برگزار شد.

نشست تخصصی «نقد و بررسی کتاب *نامه به پدر* اثر فرانتس کافکا» به همت مرکز مشاوره و سبک زندگی با همکاری انجمن علمی روان‌شناسی و کانون همیاران سلامت روان دانشگاه بیرجند، با حضور دکتر مهدی رضایی، رئیس مرکز مشاوره و عضو هیئت علمی گروه روان‌شناسی در روز چهارشنبه مورخ ۲۷ فروردین ماه ۱۴۰۴، از ساعت ۱۸ الی ۲۰ در محل مرکز مشاوره دانشگاه بیرجند برگزار شد. این برنامه که با استقبال چشمگیر دانشجویان و علاقه‌مندان همراه بود، به تحلیل محتوایی این اثر و کشف لایه‌های روان‌شناختی آن پرداخت.  

دکتر رضایی در ابتدا به معرفی کتاب و زمینه‌های تاریخی نگارش آن پرداخته و سپس به تحلیل رابطه پدر-فرزندی و تأثیر آن بر شکل‌گیری شخصیت کافکا اشاره شد. در ادامه به بررسی طرحواره‌ها بر اساس نظریه یانگ پرداخته شد مانند: طرحواره محرومیت هیجانی (کم‌بود عاطفی از سوی پدر)، طرحواره رهاشدگی/بی‌ثباتی (ترس از طرد شدن)، طرحواره استحقاق/بزرگ‌منشی (انتظارات سختگیرانه پدر و احساس ناکامی کافکا)، مقایسه روایت کافکا با الگوهای ارتباطی خانواده‌های امروزی.  
  
دکتر رضایی همچنین با اشاره به سبک نامه‌نگاری کتاب، آن را بازتابی از گسست ارتباطی و تعارض‌های حل‌نشده دوران کودکی دانستند. ایشان تأکید کردند که کافکا در این اثر، فرافکنی اضطراب‌ها و احساسات خود را به‌صورت یک گفت‌وگوی یک‌طرفه با پدرش بیان می‌کند، که نمونه‌ای کلاسیک از طرحواره ذهنی قربانی است.  

در بخشی از نقد، به نقش جامعه‌پذیری در شکل‌گیری طرحواره‌ها اشاره شد: فشارهای اجتماعی عصر کافکا (به‌ویژه در جامعه یهودی-آلمانی) و انتظارات سلسله‌مراتبی پدرسالارانه، به تقویت طرحواره‌های اطاعت و ایثار افراطی در او انجامید.  
  
در پایان جلسه، به قید قرعه به یکی از شرکت‌کنندگان، کتاب «وقتی زندگی ساز مخالف می‌زند» اثر راس هریس اهدا شد و حاضران در فضایی تعاملی به بیان تجربیات شخصی خود از روابط والد-فرزندی پرداختند. این برنامه نه‌تنها تحلیل ادبی، بلکه فرصتی برای بازخوانی روان‌شناختی روابط خانوادگی فراهم کرد.  

پذیرایی چای و کیک، عکس دسته‌جمعی و خوانش بخش‌هایی از کتاب نیز از دیگر قسمت‌های این جلسه بود.

مطالعه این کتاب به همراه راهنمایی متخصصان روان‌شناسی، می‌تواند به درک بهتر الگوهای ارتباطی و ترمیم طرحواره‌های آسیب‌زا کمک کند.

آخرین ویرایش۳۱ فروردین ۱۴۰۴

نظر شما :